miercuri, 29 februarie 2012

366 de zile

Anii bisecți sunt anii în care luna februarie are 29 de zile în loc de 28 de zile, iar anul per total 366 de zile în loc de 365 de zile.

Ziua suplimentară este necesară aproximativ o dată la 4 ani din cauză că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365,2422 zile.
Fără această zi suplimentară anotimpurile ar începe să se deplaseze față de calendar, astfel încât în aproximativ 700 de ani luna iulie ar fi o lună de iarnă în emisfera nordică.
Dacă nu am folosi anii bisecți în 100 de ani am avea o diferență de 24 de zile față de calendarul nostru și anul solar.

La fiecare patru ani cei care s-au născut pe 29 februarie își pot sărbători în mod oficial ziua de naștere. Din peste 7 miliarde de oameni se pare că există numai 4 milioane născuți în ani bisecți.
La mulți ani celor care își vor sărbători ziua pe 29 februarie!

Anul acesta luna februarie are o zi in plus in care te poti bucura de o gogoasa Dots!

luni, 27 februarie 2012

Serotonina, ciocolata si fericirea!

Cercetatorii americani Hammer si Lykken sustin ca misterul fericirii are de-a face cu chimia. Mai precis, cu chimia corpului nostru. Fiecare om vine pe lume cu un numar de receptori ai fericirii, continuti in zestrea sa genetica, acestia asteaptand sa fie ‘hraniti’ cu endorfine si serotonina.

Cand receptorii au primit o cantitate indestulatoare din acestia, psihicul atinge cote maxime. Serotonina si endorfina reprezinta doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc si a caror cantitate e controlata de creier.

Serotonina este un monoaminotransmitator sintetizat la nivelul unor neuroni din sistemul nervos central, la nivelul celulelor enterocromafine sau plachetelor, care are un rol important in producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale. Este produs din triptofan si i s-a identificat un rol important in producerea depresiei, daca se gaseste in cantitate scazuta. E numit si ‘hormonul fericirii’ si unii sustin ca e implicat in ‘chimia dragostei’.

Mancarea are un rol colosal in cadrul psihicului. Cercetarile in domeniu au aratat ca productia de endorfine este intensificata prin consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar(apare asa zisa ‘sugar rush’) Se prea poate sa tanjesti dupa alimente precum ciocolata, tocmai datorita continutului ridicat de grasimi si zahar pe care il contin(creierul are nevoie de aceste componente esentiale si prin depresia si somnolenta care apar te ‘obliga’ sa consumi exact ceea ce are el nevoie). Dar pe langa acestea , in ciocolata intalnim o substanta - feniletilamina - care favorizeaza eliberarea endorfinelor.

In ceea ce priveste serotonina lucrurile par si mai interesante. Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier.

In concluzie, se pare ca aproape toate dorintele noastre au la baza nevoi complexe ale organismului si e mai mult vorba de ‘chimie’ decat pura intamplare,conform principiului : Nimic nu e intamplator !’
(nici macar un consum "inocent" de ciocolata).

Iar pentru un consum de ciocolata care te poate purta pe calea fericirii iti recomandam o gogoasa Dots cu ciocolata!

vineri, 24 februarie 2012

De Dragobete iubește românește!

Dragobetele este o sărbătoare cu radacini slave de rit vechi celebrată în unele locuri si pe teritoriul tarii noastre pe 24 ( Glovo-Obretania) sau pe 28 februarie, l, 3 și 25 martie. Sărbătoarea de Dragobete ( Vobritenia ) este considerată echivalentul sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Etimologia cuvântului a fost dezbătută de numeroși etnologi și filologi, propunându-se variate explicații pentru originea sa. Dragobetele este o sarbatoare cu o traditie relativ noua , avand o "vechime" in jurul a 170-180 de ani de la patrunderea ei in teritoriile romanesti si păstrate cu precădere în nord-estul ,sudul-estul și sud-vestul României.

Dragobete, fiul Babei Dochia, împreună cu soţia sa Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an – Dicționar” (1997), asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la zonă la zonă (...), patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă”. Autorul oferă detalii despre familia acestuia, numindu-l „fiu al Babei Dochia și cumnat cu eroul vegetațional Lăzărică”. Dicționarul menționează (în plan secund) că Dragobete este și o „sărbătoare dedicată zeului dragostei cu același nume”.

Dragobetele se sărbătorește pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie, aceste numeroase date fiind cauzate de confuzia dată de cele două calendare (iulian și gregorian). Marcel Lutic a observat ca acestea se află „în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Mai ales în sudul României, există o perioadă întreagă, la îngemănarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, în martie care sta sub semnul Dragobetelui”.
În majoritatea locurilor, data celebrării este 24 februarie, iar Nicolae Constantinescu a declarat că a descoperit un document în care Bogdan Petriceicu Hasdeu confirma 1 martie ca ziua în care se sarbatorea Dragobetele.

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților. Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia. Unele publicații sau companii au început să conducă campanii pro-Dragobete, sub sloganul „De Dragobete iubește românește!”.

joi, 23 februarie 2012

Catalog Dots

Gogosile Dots se gasesc intr-o gama variata.
Glazura de zahar, ciocolata neagra sau cicolata alba?
Umplutura de vanilie, mar sau ciocolata?
Daca v-am atrasat atentia si v-am fascinat papilele gustative, va puteti delecta aruncand o privire catalogului nostru cu produse originale Dots.

Catalog Dots

miercuri, 22 februarie 2012

About Europastry and Dots

Europastry aims to transform the baking industry, providing agile solutions to satisfy the requirements of professionals and end customers through the use of new refrigeration technologies.

Frozen dough offers an optimum, non-perishable product, achieving high quality at the best price with maximum simplicity of use.
This simplifies the organisation of production processes and allows professionals to concentrate on sales.

The Europastry group is the Spanish market leader in frozen dough.

Although consumption levels of bread and pastry products in Spain is now constant, sales of frozen dough/pastry continue to grow at an annual rate of 13%.

Europastry sells its products in: Spain, France, Germany, Italy, Portugal, Sweden, Denmark, United Kingdom, Ireland, Greece, USA, Puerto Rico, Santo Domingo, Mexico, Panama, Costa Rica, Japan, South Korea and Equatorial Guinea. 15% of Europastry’s total sales are outside the Spanish market. Good product range adaptability is vital for success in these markets.

marți, 21 februarie 2012

Dulcele permis

Slabeste fara sa uiti gustul dulce! Produsele zaharoase sunt apreciate de consumatori datorita proprietatilor: gust, aroma, culoare. Cine poate rezista unei gogosi cu glazur si umplutura de ciocolata?
Totusi, zaharul creste rapid glicemia si, in afara de aportul energetic, nu ofera niciun beneficiu organismului. Corpul uman poate functiona fara vreun gram de zahar in alimentatie.
Dar gustul… ce ne-am facem daca n-ar exista „dulcele”? Ca sa ne delectam fara prea mari procese de constiinta ca ne vom ingrasa, exista dulciurile light.
Dulciurile light contin indulcitori sintetici, fiind utilizate de catre persoanele care doresc sa slabeasca sau sa-si mentina greutatea, precum si de pacientii cu diabet. Un alt avantaj al produselor care contin indulcitori sintetici este ca nu produc carii dentare. Pentru aceste caracteristici au fost la mare cautare, dar la ora actuala exista foarte multe controverse legate de efectele indulcitorilor sintetici asupra organismului, mai ales cand sunt consumate in exces.

Cei mai cunoscuti indulcitori sintetici:
Zaharina exista de aproximativ 100 de ani, nu are calorii, nu creste glicemia si este de 300 pana la 500 de ori mai dulce decat zaharul. Zaharina este considerat unul dintre cei mai siguri indulcitori.
Ciclamatul are o puterea de indulcire de 30-80 ori mai mare decat zaharul, cel mai utilizat fiind ciclamatul de sodiu. Datorita puterii de indulcire mici si a componentei reziduale neplacute, nu se recomanda utilizarea sa in concentratii mari.
Aspartamul a fost descoperit in 1965 si de atunci gama de produse alimentare in care este folosit s-a largit continuu. Este prezent in guma de mestecat, cereale, gelatina, bauturi carbogazoase. Actualmente este utilizat in peste 6000 de produse alimentare. In conditii nefavorabile de temperatura si pH se descompune rapid, de aceea nu poate fi folosit la gatit. Aspartamul are continut caloric, insa este de 160–220 de ori mai puternic decat sucroza, deci cantitati foarte mici sunt necesare pentru indulcire. Este contraindicat persoanelor care sufera de fenilcetonurie, o afectiune metabolica; de aceea produsele care contin aspartam au specificat pe eticheta ca reprezinta o sursa de fenilalanina.
Acesulfamul este un indulcitor cu stabilitate aproape nelimitata, putand fi folosit in majoritatea produselor alimentare. Aportul sau energetic este nul, dar se utilizeaza de obicei asociat cu alti indulcitori datorita componentei reziduale amare, care la concentratii mari afecteaza gustul produsului.

Persoanele sanatoase nu au de ce sa apeleze la indulcitori. Ei pot folosi zaharul si pot consuma produse cu zahar, dar moderat, fara excese. Organismul, cand simte gustul dulce, fie ca e de la indulcitori, fie ca e de la zahar va cere un aport de calorii. Gustul dulce pur si simplu creste apetitul.
Moderatia, inainte de toate si pofta buna!

luni, 20 februarie 2012

De unde cumparam gogosile Dots?

Proaspetele gogosile Dots pot fi cumparate din cafenele Gloria Jean's Coffee din Mall Vitan, Baneasa Shopping City si din Afi Palace Cotroceni, precum si din Cafeneaua Zodiac din Afi Palace Cotroceni.
Locatiile sunt semnalate inca de la intrare printr-un afis cu silga Dots si mesajul "Acest local este incredibil de proaspat".

Sortimentele de gogosi Dots sunt variate pentru a satisface pretentiile oricarui iubitor de dulce.
Cu glazura de zahar, ciocolata alba si neagra, umpluta cu mere sau ciocolata, gogosile Dots pot fi savurate impreuna cu o cafea sau simple ca desert.

Procesul de preparera a gogosilor Dots difera de procesul traditonal. Uleiul incins este inlocuit cu o procedura ce nu presupune grasimi hidrogenatesau orice alt adaos de calorii.

Gogosile Dots sunt o gustare sanatoasa, gustoasa si "mereu proaspata".



vineri, 17 februarie 2012

White love

In Cafenele Gloria Jean's Coffee din Mall Vitan, Mall Baneasa si Afi Palace Cotroceni va puteti bucura de noua promotie Dots!
Va asteptam!







joi, 16 februarie 2012

Valentine’s Day versus Dragobete

        Nici nu a trecut bine Valentine’s Day si ne apropiem de sarbatoarea Dragobetelor. Pentru foarte multi dintre romani, nu este clar cum ar trebui sa ne exprimam iubirea de Dragobete si nici modul in care ar trebui sa o sarbatorim in stilul nostru traditional romanesc. Nici micii si berea si nici sarmalele cu mamaliga nu par o idee stralucita prin care sa-ti manifesti dragostea, iar iesitul la mall nu este chiar specific romanesc. De Valentine’s Day este limpede pentru toata lumea ce se intampla. Fiind o sarbatorea importata de la americani, trebuie sa cheltuim bani: cu cat mai multi, cu atat mai bine.
Consumerismul scoate economia pe plus, restaurantele si cafenelele sunt pline, supermarketurile vand tone de cutii de ciocolata si toata lumea este fericita la final. Se termina cu happy end ca intr-un film minunat de la Hollywood.


Bineinteles ca exista si romani care nu ar dori sa dea o groaza de telefoane doar ca sa rezerve o masa la restaurant, caci toata lumea sarbatoreste dragostea in aceeasi zi, si chiar romani care nu s-ar agita deloc, dar deloc de Valentine’s Day. In plus, ar mai fi si categoria celor care isi zic „ok, este sarbatoare, trebuie sa facem si noi ceva, dar putem petrece o seara romantica doar in doi, putem gati sau face orice altceva care ne place amandurora”, ara rezervari peste rezervari si o suta de prieteni care vin cu partenerii lor cu noi ca doar este „fiesta”!!!


Sa revenim putin la Dragobete.
Cum se sarbatoresc ele: te duci intr-un sat vecin sa vorbesti cu un barbat strain ca sa-ti mearga bine in dragoste tot anul, de duci in padure sa culegi flori de primavara, topesti zapada proaspata, „neaua zanelor” pentru descanteze de dragoste. Ei bine, toate aceste obiceiuri au legatura cu lumea satului, noi cei de la oras suntem alienati, adica instrainati de semnificatia lor. In acelasi mod suntem straini si fata de sarbatorile americane. Cum sa mai sarbatorim noi dragostea in aceste conditii? Si-apoi nu avem nevoie de modele comportamentele ca sa exprimam un sentiment pe care il simtim doar noi intr-un mod specific, puternic individualizat. Dincolo de toate campaniile si de tehnicile de marketing care invadeaza canalele media si inclusiv internetul, raman perechile de indragostiti si preferintele lor pentru o sarbatoare sau alta sau poate pentru nici una dintre ele. 

marți, 14 februarie 2012

Iubirea incepe de la propria persoana

Iubirea ne face viata mai placuta. Ne face placere sa fim iubiti si sa iubim, dar adesea uitam o persoana importanta atunci cand iubim. Propria persoana.
Parca e mai simplu uneori sa-i iubim pe altii, sa le acceptam si calitatile si defectele deopotriva.
Ce faci insa cu aceasta iubire sau cu iubirea altora, oricat de mare, daca nu crezi ca meriti sa fii iubit, din cauza faptului ca tu nu te apreciezi, pe tine? 

M-am gandit ca ar foarte potrivit sa vorbesc despre un sentiment nobil care-l caracterizeaza numai pe om: despre iubire si rolul ei pentru propria persoana. Iubirea este temelia vietii; nu are vreo forma palpabila... si nici limita. Reprezinta o energie foarte puternica, capabila de a transforma totul.

Tu esti prima persoana pe care trebuie sa o iubesti. Tu esti persoana cea mai importanta, prietenul tau cel mai credincios, cel care ramane intotdeauna alaturi de tine. Ai grija de tine asa cum ai face-o daca ar fi vorba de prietena sau prietenul tau cel mai bun.

Iubeste-te, accepta-te si iarta-te.
Recomand sa studiem aceste indemnuri si sa le folosim ori de cate ori devenim prea critici, prea severi cu noi sau cand nu suntem multumiti de rezultatele obtinute.

Stim, sau ar trebui sa stim foarte bine ca perfectiunea nu exista. Nicio fiinta de pe pamant nu este perfecta. Trebuie sa inveti sa te iubesti si sa te accepti, pe tine, dar si pe ceilalti. Iubirea este o energie extrem de puternica. Pentru a primi iubire, trebuie sa daruiesti iubire, neconditionat. Cu cat vei semana mai multa iubire pentru tine si in jurul tau, cu atat te vei simti mai iubita, mai valorizata si imbogatita sufleteste.

Iata cateva sugestii in acest sens:
1. Obisnuieste-te sa observi calitatile celorlalti, in loc sa le remarci defectele.
2. Ofera de bunavoie ajutor rudelor si prietenilor, in loc sa astepti mereu sa ti se ceara ajutorul.
3. Daca te critica cineva, intelege faptul ca respectivul nu te detesta pe tine ca om, ci poate nu agreeaza o fateta a personalitatii tale, o reactie sau o anumita abordare.
4. Ai grija de plante si de animale. Nu uita ca si ele sunt vii. Viata lor se deosebeste de a ta, dar este la fel de importanta.
5. Bucura-te atunci cand ceilalti au parte de fericire si succes. Este cea mai buna metoda de a le atrage la randul tau, cu o alta ocazie. Nu uita ca ai atata iubire in interiorul inimii tale, care te energizeaza, te ajuta si te face sa fii optimist! 
E de ajuns sa iti deschizi inima si sa te accepti asa cum esti, in diverse momente ale vietii, mai usoare sau mai grele. Acceptandu-te, energia iubirii poate circula in voie prin tine, ceea ce-ti va permite sa-ti imbunatatesti viata mai usor si ori de cate ori ai nevoie de acest lucru.

Iubeste-te si iubeste, ca sa fii iubit!

sâmbătă, 11 februarie 2012

Dragostea trece prin stomac

Anul acesta, dragostea trece direct prin stomac! O stie cel mai bine Cupidon. In ajun de Valentine's Day, cel mai bine s-au vandut dulciurile, in special cele cu multa ciocolata!

In rest, cumparatorii mai mult sau mai putin amorezati s-au multumit sa isi scrie cate o felicitare. Dragostea invinge totul, mai putin recesiunea. Americanii par sa spuna, in acest an, ca iubirea nu e neaparat proportionala cu marimea sau valoarea cadoului. Asa ca primele scoase de pe lista de cumparaturi de Sfantul Valentin au fost florile destul de scumpe. Ceva mai linistiti sunt comerciantii de dulciuri. Stiu ca specialitatile din ciocolata nu se demodeaza niciodata.

Gogosile Dots cu ciocolata iti satisfac atat pofta de dulce cat si nevoia de a oferi ceva persoanei iubite!
Dots cu ciocolata sunt o alegere buna indiferent de ocazie, fie ca vorbim de Valentine's Day sau de o iesire la cafenea!





vineri, 10 februarie 2012

Pe tine ce te face sa zambesti?

“Zâmbetul e ca ştergătorul de parbriz: nu opreşte ploaia, dar iţi permite să îţi vezi de drum.”

Zambetul si rasul au actiuni relaxante si reusesc performanta de a scoate un om din starile mai putin benefice pentru o stare de spirit excelenta. Cand radem si ne bucuram, traim senzatia unica de incantare, de emotie pozitiva. Rasul ,este voluntar si involuntar, sarcastic si sincer, silentios si zgomotos, are multe forme si este specific uman. Ce am fi fara puterea de a zambi? Ce am fi fara puterea de a ne arata fericirea?

Zambetul este un indemn de a infrunta toate situatiile fara sa mai strangem din dinti, fara sa ne incretim fruntile, fara sa ne uratim chipul. Obstacolele ce ne alunga buna dispozitie pot fi contracarate cu un simplu suras. Pentru ca, fara vulgaritate si fara rautate, surasul ne infrumuseteaza chipul, ne ajuta sa ne castigam simpatia celorlalti si astfel sa ne sporim popularitatea.
Sa nu uitam ca, pentru a zambi, sunt pusi in miscare in jur de 26 de muschi (fata de 62 atunci cand ne incruntam) si ca exista 18 tipuri de zambete nedisimulate.

Conform expertilor in gelotologie, stiinta ce studiaza efectele fizice si psihice ale rasului, un minut de ras sanatos echivaleaza cu 15 minute de efort fizic de pedalare sau 10 minute de vaslit. in plus, face bine inimii si previne infarctul, permite descarcarea agresivitatii, combate stresul, te ajuta sa suferi mai putin, sa-ti amelioreaza autostima, sa fii mai frumoasa si mai atragatoare.

Zambetul poate fi considerat unul din secretele unei vieţi fericite. Zambind si savurand fără reţineri micile bucurii de moment pe care ţi le oferă viaţa. În timp ce unele sunt antropice şi ţi le faci cu mâna ta, tocmai pentru că ştii efectul benefic pe care îl au asupra psihicului tău, altele sunt surprize mai mici sau mai mari, care îţi ies în cale când te aştepţi mai puţin şi ţi luminează sufletul şi chipul.

Pe mine astazi m-a facut sa zambesc un Caramel latte Macchiato servit cu un Dots cu glazura de ciocolata, la o masa cu cele mai bune prietene, ca sa incep ziua bine.

Pe tine ce te face sa zambesti?


joi, 9 februarie 2012

Ciocolata si miturile ei


Cele mai multe mituri despre ciocolata se refera la faptul ca aceasta ingrasa.
Este foarte adevarat ca atunci cand o consumam in cantitati foarte mari ciocolata devine inamicul siluetei, dar nu e atat de grav daca ne rasfatam din cand in cand si savuram o tableta de ciocolata.
Ciocolata amaruie e mai bogata in cacao si contine mai putin zahar, asa ca e recomandata celor care tin o dieta.

Exista o gama variata de ciocolata amaruie: bogata in cacao, cu fructe confiate, cu alune, cu stafide. Se mai spune ca ciocolata da insomnii. Daca o manaci la o ora tarzie, inainte de culcare, poate sa dea o usoara stare de agitatie din cauza cantitatii mari de cacao. In rest nu poate fi considerata o cauza majora a insomniilor.

Multa lume spune ca ciocolata accentuaeaza acnea si provoaca herpesul. Este un pic de adevar in aceasta afirmatie. Ciocolata contine un complex activ care are un efect activator asupra virusului herpetic, insa ar trebui sa consumati cantitati uriase pentru ca ciocolata sa provoace acesta afectiune.

Un alt mit se refera la faptul ca ciocolata nu este recomandata celor care sufera de afectiuni ale iminii. Singurul adevar se refera la faptul ca ciocolata este un usor excitant, insa in ceea ce priveste continutul de grasimi cicolata are un procent scazut de acizi grasi saturati.

Ciocolata este un aliment care provoaca o stare de bine. Simtim nevoia sa mancam ciocolata pentru ca ea contine un precursor al serotoninei, o substanta care contribuie la starea noastra de fericire. Are efect antidepresiv si linisteste organismul in perioadele solicitante.
Asa ca mancati ciocolata, cu moderatie insa, dar nu va abtineti sa va oferiti o mica pauza de rasfat si placere. Pentru o doza moderata de ciocolata va recomandam unul din sortimentele noastre Dots!
Incearcati Dots cu glazura de ciocolata alba sau neagra!

miercuri, 8 februarie 2012

Mierea si scortisoara


S-a descoperit ca o combinatie de miere cu scortisoara poate vindeca majoritatea bolilor.
Mierea este produsa in majoritatea tarilor lumii. Medicina alternativa Ayurvedica, precum si cea Yunani au utilizat mierea ca remediu vital timp de mai multe secole. Oamenii de stiinta de astazi accepta si ei mierea ca pe un remediu Ram Ban (foarte eficient) in tratarea multor tipuri de afectiuni.  
Mierea poate fi utilizata in multe tipuri de afectiuni fara a avea efecte secundare. Stiinta contemporana ne spune ca desi mierea este dulce, daca se administreaza in doze corespunzatoare, ca medicament, nu va dauna pacientilor cu diabet.  
O revista faimoasa, Weekly World News, care apare in Canada, a publicat in editia din 17 ianuarie 1995 o lista de afectiuni care pot fi vindecate cu ajutorul combinatiei de miere cu scortisoara, in urma studiilor efectuate de savantii occidentali.

CADEREA PARULUI
Cei care au probleme de cadere a parului sau calvitie pot aplica pe par o pasta alcatuita din ulei de masline fierbinte, o lingura de miere, o lingurita de scortisoara pudra, inainte de baie, lasand-o sa actioneze aproximativ 15 minute, dupa care se spala parul.  S-a demonstrat ca remediul este eficient si daca se pastreaza timp de 5 minute..

COLESTEROL
Doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu 450 ml de ceai, daca sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% in interval de 2 ore. Ca si in cazul pacientilor cu artrita, daca remediul se administreaza de 3 ori pe zi, reduce nivelul colesterolului. Conform unei informatii publicate intr-o revista medicala, mierea in stare pura consumata zilnic impreuna cu mancarea inlatura problemele de colesterol.

RACELI
Cei care sufera de raceli normale sau severe ar trebui sa ia o lingura de miere calduta cu 1/4 lingurita de scortisoara pudra timp de 3 zile. Acest remediu vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica, raceala si curata sinusurile.

OBOSEALA
Studii recente au aratat ca continutul de zahar din miere este mai degraba folositor si nicidecum daunator vitalitatii organismului. Persoanele de varsta a treia care consuma miere si scortisoara, in parti egale, au mai multa vitalitate si flexibilitate.


Dots foloseste mierea si scortisoara pentru a obtine cele mai proaspete si mai pufoase gogosi. Obtinute printr-un proces ce nu presupune prajire, sunt asemenea unor prajituri sanatoase si gustoase.
Dots cu umplutura de mere si scortisoara combat tristetea unei zile monotone, aduc zambestul pe fata oricui si pot fi savurate impreuna cu o cafea buna pentru mai multa energie si vitalitatea.



marți, 7 februarie 2012

Istoria duciurilor in bucataria romaneasca

Arta culinara romaneasca, in ceea ce priveste dulciurile nu are o traditie indelungata.
Intr-o tara in care clima a facut ca sute de ani sa se cultive meiul, graul si orzul si in care relieful a permis dezvoltarea pastoritului era firesc ca alimentatia de baza a populatiei autohtone sa fie, invariabil, alcatuita din fierturi si turte coapte pe piatra incinsa sau uscate la soare, insotite de lapte si, la nevoie, indulcita cu miere.

Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
Indiferent de influente, documentele dovedesc insa ca meiul a fost cereala preferata a romanului pana in urma cu 200 de ani, cand a fost inlocuit de porumb, care a castigat treptat, teren, devenind din secolul al XVII-lea hrana de baza a romanului. Asa s-a nascut probabil si combinatia, destul de reusita de altfel, dintre mamaliguta si chiselita de prune sau de visine.

Pentru ca zaharul apare tarziu in istoria civilizatiei umane, locuitorii teritoriilor romanesti foloseau ca si grecii si romanii, mierea si nectarul florilor ca indulcitor. Cam din secolul al XVI-lea zaharul devine indispensabil si patrunderea influentei orientale la noi (araba, turca, armeneasca, bizantina, turca) a schimbat obiceiurile alimentare ale populatiei autohtone si a venit si vremea dulciurilor parfumate si indulcite cu zahar, ca baclavaua si sarailia.

Cofetarii romani au aparut in jurul anului 1700, ca urmasi ai genovezilor de la Caffa, care stiau sa pregateasca: "confetii", "confetiones" etc In 1774 exista in Bucuresti un cofetar vestit Gheorghe Cofetarul, iar prin 1823 exista cofetareasa Paraschiva. Traind si adaptandu-se Orientului turcesc, cele mai multe dulciuri pe care acestia le vor face vor fi "baclavale, prajituri zaharica albe, rosii, galbene" si sarailiile zacute in "ghiulsui" (apa de trandafiri) (N.Iorga-Istoria industriilor la romani). Pentru mestesugul lor cofetarii, "catastiful potensorilor din 1832, in numar de cincisprezece", aduceau de peste hotare "coji de lamaie, portocale, de naramze", "chitre pentru dulceata" si zahar "maruntu praf" (C. C. Giurescu).

Cu timpul mestesugul a prins si cofetarii s-au inmultit, incepand sa imprumute si altora din dulciurile noastre. Ungurii au preluat de la noi cuvintele de dulceata si prajitura. Lucrurile se modifica esential odata cu raspandirea influentelor occidentale in bucataria romaneasca dupa 1821. Boierimea manca la Viena, Paris si Berlin, astfel din dorinta de deschidere catre modernitate se schimba si gusturile. Apar primele carti de bucate, ca de exemplu celebra culegere, temelie pentru bucataria moderna, de "200 retete cercate de bucate si alte trebi gospodaresti" a lui M. Kogalniceanu si V. Alecsandri.
O bucatarie moderna si sofisticata insemna dintr-odata ceva mai mult decat sarmale si borsuri. Anul Marii Uniri 1918 aduce noutati in bucataria romaneasca, aceasta devenind un amestec de traditie autohtona, influenta orientala si occidentala, moderna.
"Pariziene prin fursecuri si limba vorbita aici, ...grecesti prin dulceturile lor, turcesti prin baclavalele si serbeturile lor, cofetariile din Bucuresti ofera ...harta dulce." (Paul Morand)

Momentul de glorie al cofetariei romanesti l-a marcat aparitia Casei Capsa infiintata de celebrul cofetar Grigore Capsa, cu studii inalte la Paris, ca elev al marelui Boissier. Toate retetele realizate de Capsa erau rezultatul unui talent iesit din comun si a unei creativitati pe masura. Grigore Capsa preia idei de la marii maestri cofetari francezi si creaza produse speciale cu ocazia unor evenimente speciale, sau care purtau numele unor personalitati importante din epoca.
Asa a aparut celebra prajitura Joffre, realizata cu prilejul vizitei in Romania a generalului Joffre, (citeste si articolul Joffre 3D Dulce Diplomatie Damboviteana ) sau "inghetata Rejeane", dedicata unei actrite franceze , care a sustinut cateva spectacole in Bucuresti.

Bucataria romaneasca a fost influentata de-a lungul veacurilor de o serie de factori, cum ar fi conditiile geografice de clima, gradul de civilizatie, stadiul de dezvoltare al agriculturii si, nu in ultimul rand, de gusturile si preferintele generatiilor care s-au succedat de-a lungul timpului pe acest pamant.

duminică, 5 februarie 2012

Cele mai căutate gogoşi din Spania, acum şi în România

Amatorii de delicatese se pot delecta de acum cu cea mai bine vândută gogoaşă din Spania, Dots, un produs marca Europastry, potrivit unui comunicat al companiei.
Dots este lansat în decembrie în România prin campanie indoor în cafenelele Gloria Jeans din Afi Cotroceni, Băneasa Shopping City şi Bucureşti Mall şi în Zodiac Caffe din Afi Cotroceni.
Cafenele în care va avea loc promotia vor fi semnalate printrun afiş pe care va fi scris “Dots - Acest local este incredibil de proaspăt”.
 Dots este un produs marca Europastry, compania care se situează pe locul întâi în Spania pe piaţa produselor congelate de patiserie.
Pe piaţă există mai multe sortimente: cu ciocolată, vanilie, măr şi scorţişoară. Brandul este adus în România de către Intertrade Distribuţie Produse Alimentare, iar campania va fi susţinută şi prin promovare online pe reţeaua de socializare Facebook.