Gastronomia din vechile cetati grecesti era caracterizata prin trei
elemente, grau, ulei de masline si vin, care au devenit reprezentative si
pentru intregul regim alimentar mediteranean. Toate informatiile pe care le
stim azi despre ea sunt extrase din operelele literare care au supravietuit
timpului si din imaginile de pe vasele de ceramica si teracota.
Grecii mancau
trei sau patru mese pe zi. Micul dejun consta in paine din orz care era
inmuiata in vin si era uneori completat de smochine sau masline. Grecii mancau
cumpatat si nu se faleau cu mese mari si bogate. In alte zile, erau servite
clatite preparate din faina de grau, ulei de masline, miere si lapte batut. Un
alt sortiment de clatite era facut din faina de alac, miere, susan si branza.
Pranzul nu dura
foarte mult si era usor, caci masa cea mai importanta din zi ramanea cina la
care se serveau ca desert tarte cu fructe, castane prajite, prajituri cu miere
sau cu branza.
Fructele erau,
fie proaspete, fie uscate, consumate ca desert, iar cele mai importante si mai
apreciate erau smochinele, strugurii (serviti si stafiditi) si rodiile.
Smochinele uscate erau savurate si ca aperitiv sau acompaniau un pahar de vin. De asemenea, grecilor le placea sa bea vin
in timp ce mancau castane la gratar, naut si jir.
Sursa foto:
http://www.jenksps.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu