luni, 25 iunie 2012

Deserturi in stil antic grecesc


Gastronomia din vechile cetati grecesti era caracterizata prin trei elemente, grau, ulei de masline si vin, care au devenit reprezentative si pentru intregul regim alimentar mediteranean. Toate informatiile pe care le stim azi despre ea sunt extrase din operelele literare care au supravietuit timpului si din imaginile de pe vasele de ceramica si teracota.

Grecii mancau trei sau patru mese pe zi. Micul dejun consta in paine din orz care era inmuiata in vin si era uneori completat de smochine sau masline. Grecii mancau cumpatat si nu se faleau cu mese mari si bogate. In alte zile, erau servite clatite preparate din faina de grau, ulei de masline, miere si lapte batut. Un alt sortiment de clatite era facut din faina de alac, miere, susan si branza.

Pranzul nu dura foarte mult si era usor, caci masa cea mai importanta din zi ramanea cina la care se serveau ca desert tarte cu fructe, castane prajite, prajituri cu miere sau cu branza.

Fructele erau, fie proaspete, fie uscate, consumate ca desert, iar cele mai importante si mai apreciate erau smochinele, strugurii (serviti si stafiditi) si rodiile. Smochinele uscate erau savurate si ca aperitiv sau acompaniau un pahar de vin. De asemenea, grecilor le placea sa bea vin in timp ce mancau castane la gratar, naut si jir. 



Sursa foto: http://www.jenksps.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu