vineri, 15 iunie 2012

La masa faraonilor

In timp ce populatia saraca manca mai mult ceapa, paine plata traditionala care este extrem de consumata si astazi, peste si fructe, in Egiptul antic, banchetele erau pentru cei din clasele superioare o ocazie de a-si desfata simturile, de a gusta din bucate ale unor tari mai indepartate si de a se distra ascultand muzica si dansand. Picturile murale din mormintele egiptene evoca banchete mari, cu mancare din abundenta, iar urmasii faraonilor continua si azi aceasta traditie. O importanta deosebita o aveau si o au si astazi mirodeniile care erau adaugate atat in mancare, cat si in dulciuri, sucuri si bauturi.

Oaspetii erau intampinati cu ghirlande de flori si vase cu apa ca sa-si spele mainile inainte sa savureze bucatele de pe mese. Femeile si barbatii mancau separat, fiind asezati confortabil pe scaune sau pe perne moi. Alimentele cele mai apreciate erau painea, legumele si fructele (smochine, curmale, pepene rosu, dar si fructe din tari mai indepartate). Carnea nu era considerata atat de importanta, insa se preparau multe feluri de mancare din vita, pasari domestice si salbatice si vanat. Pestele nu era gustat de toti membrii familiilor cu stare si nu a avut de-a lungul timpului un rol prea insemnat.

Dulciurile egipteze contin azi si contineau si atunci miere si mirodenii, precum scortisoara si nucsoara. Mierea era un aliment considerat foarte valoros in dieta zilnica si era folosita si pentru a conserva carne sau alte produse culinare. De pilda, animalele salbatice erau fripte si servite glazurate cu miere.

Ca bauturi, se consuma cu precadere vin, bere, sucuri de fructe alcoolizate sau nu. Bauturile erau, ca si mancarurile, din abundenta si pline de mirodenii care sa stimuleze imaginatia si simturile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu