Desi dulciurile au fost comercializate inca din anul 1500 i.Hr, cacaua si produsele derivate au fost descoperite si folosite mult mai tarziu. Civilizatia azteca si maiasii sunt cei care au folosit prima data aceasta planta. Inca din anul 600 d.Hr., existau culturi de arbori de cacao pe actualul teritoriu al Mexicului.
Dovezile istorice atesta faptul ca maiasii aveau un adevarat cult pentru arborelele din care proveneau boabele de cacao. Aceste boabe erau ridicate la mare cinste si puteau fi folosite ca sa se calculeze in ele valoarea altor tipuri de marfuri. Practic, pentru maiasi, cacaua era precum aurul. Diferite legende aztece sustin faptul ca semintele arborelui de cacao au fost aduse din Paradis de catre zeul Quetzalcoatl, cand a venit prima data printre muritori, si ca, dupa ce oamenii le consuma, devin mai puternici si mai intelepti. Odata lasate la macerat, boabele se transforma intr-o pasta solubila care era folosita in ritualuri.
Cu toate ca insusi Columb a adus cacao in Europa, ea nu s-a bucurat de la inceput de prea multa consideratie din partea figurilor ilustre ale epocii. Abia dupa vizita lui Cortez la curtea lui Montezuma, ciocolata a ajuns sa fie extrem de consumata si de apreciata pe batranul continent. A fost tinuta in secret de catre calugarii spanioli, pana ce situatia politica s-a schimbat la 90 de grade cand regele a dorit sa aiba propriile sale plantatii de cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu