joi, 1 martie 2012

Tu ce "baba" ti-ai ales?

Babele reprezinta o traditie pur romaneasca, de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in asa zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani, altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv. Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios. Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.

Legenda spune ca "babele" au radacini in legenda Babei Dochia. Aceasta avea un fiu care i-a dus acasa nora impotriva vointei ei. Dochia i-a dat norei un ghem de lana neagra si a pornit-o la rau sa-l albeasca. Fata l-a spalat pana cand i-au sangerat degetele, dar lana a ramas tot neagra. Disperata, a inceput sa planga, dar a auzit-o Isus Hristos care i-a daruit o floare rosie si i-a spus sa spele lana cu ea.
Tanara i-a urmat sfatul, a pus floarea in apa si lana s-a albit, dupa care s-a dus si i-a dus ghemul soacrei. Baba Dochia s-a enervat la culme si a acuzat-o ca Martisor, asa cum ii spusese fata salvatorului ei, este iubitul norei. Dochia a plecat cu oile la munte, fiind convinsa ca venise primavara pentru ca-si vazuse nora cu floarea in mana. Rand pe rand, pentru ca i se facuse cald, si-a scos cele 9 cojoace pe care le avea. Dintr-o data vremea s-a schimbat, a dat gerul si a inceput sa ninga, iar Baba Dochia a inghetat impreuna cu oile.

Traditia "babelor" este atat de veche incat adevaratele ei origini nici nu se mai cunosc, la fel cum se intampla si cu interpretarea zilelor pentru care ezista mai multe variante la fel se intampla si cu alegerea babelor ; o metoda este aceea de a-ti alege o zi oarecare intre 1 si noa martie, o alta metoda este de a-ti alege baba in functie de ziua de nastere, daca ziua se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci si baba va fi in ziua respectiva, de exemplu daca este cineva nascut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; daca data nasterii este formata din doua cifre atunci se procedeaza astfel : de exemplu cineva este nascut pe17 decembrie, ziua in care ii pica baba se calculeaza astfel 1 + 7= 8, deci baba este pe 8 martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu